Oprema za zanesljivo gozdarjenje

Pri delu v gozdu si pomagamo z razno opremo, ki večino opravil zelo olajša. Tudi v starih časih, ko so drevesa podirali ročno s sekirami, so se že posluževali uporabne opreme za dvigovanje in prestavljanje težkih bremen, danes pa imamo na tem področju še več izbire. Seveda močno pomagajo traktorji in specializirana gozdarska mehanizacija, a ne smemo pozabiti na verige, vrvi in trakove, ki omogočajo, da težke hlode in druge kose lesa varno in zanesljivo prestavljamo.

Oprema za gozdarjenje je v veliki meri zelo specializirana, čeprav gre za izvedbe splošnih pripomočkov. Takšne so na primer gozdarske verige, ki so povsem nepogrešljive. So zelo pogosto v uporabi, poleg tega se nanje močno zanašamo pri vsakdanjem delu. To pomeni, da se vsaka prilagoditev namena še kako pokaže na dejanski uporabnosti. Specializirane gozdarske verige so zato zelo cenjene in močno koristijo pri gozdarskem delu. Še vedno pa je najbolj pomembno, da zmore veriga varno in zanesljivo dvigniti težak tovor – na voljo so gozdarske verige z različnimi nosilnostmi, pogosto se te seveda uporabljajo tudi za vleko hlodov in za druga opravila pri delu z lesom. Pomembno je, da so verige tudi prilagodljive in do neke mere vsestranske.

Na srečo pa imamo v primeru, da gozdarske verige ne morejo pomagati, na voljo še nekaj drugih dobrodošlih rešitev. To so recimo povezovalni trakovi, ki so prav tako zelo priljubljeni in vsestransko uporabni pri gozdarjenju. Povezovalni trakovi so nepogrešljivi za fiksiranje tovora na prevoznih sredstvih, pa tudi za združevanje hlodov in drugih kosov lesa. Gotovo vsi profesionalni gozdarji že poznajo prednosti takšnih trakov, ki se hitro izkažejo za vsestransko uporabne in zelo praktične. Prav povezovalni trakovi omogočajo hitro in učinkovito delo s težkimi tovori pri raznih gozdarskih opravilih, zato jih je treba nujno vključiti v zbirko opreme, prav tako je treba izbrati kakovostne trakove.